H0 TTrainz Fórum főoldala Társalgó Kisvasutak végnapjai....? 2009
|
1 Regisztrálatlan felhasználó
Ugrás a végére Előző téma Következő téma |
| |
|
|
|---|
| Létrehozó | Téma |
|
Kisvasutak végnapjai....? 2009 |
#1 |
|||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
Beküldve: 2009. dec. 10. 18:09
A fórumnak élek
![]()
Honnan Európa Kulturális Fővárosából
Üzenetek: 811
Aktivitási szint: 25 HP : 0 / 615 ![]() |
Egy videó a Bugaci kisvasútról (Index):
http://index.hu/video/2009/12/10/bugaci_kisvasut/ Azt mondja a riporter: "az Mk48-asok a Ganznál készültek!" Azok nem Győrben, a Rábánál készültek?? szerk.: ÁÁÁÁ!!! elírtam a topic címét (hosszú "ú"), légyszíves javítsa valaki, kösz! |
||||||||||
|
|
|
||||||||||
|
Re: Kisvasutak végnapjai....? 2009 |
#3 |
|||||||||
|
Beküldve: 2009. dec. 14. 22:08
Újfelvételes
![]()
Honnan 6033 Városföld
Üzenetek: 1
Aktivitási szint: 1 HP : 0 / 0 ![]() |
Ebben a videóban van egy csomó tévedés...
Például a pályát eredetileg 60Km/h-ra építették! Az Mk-48 és Mk-49 sorozat engedélyezett legnagyobb sebessége 50Km/h, de jól sikerült főműhely után egyik-másik képes volt 80Km/h sebességre 3 Baw kocsival is! A pályasebességet a MÁV vette vissza 40-re, de a vonatok csak 35-el mehettek rajta 1994-ig. Akkor megszüntek a "munkásvonatok" és a tehervonatok is, azután jöttek a 20-as lassújelek...és végül az utolsó üzemnap! |
||||||||||
|
|
||||||||||
|
#4 |
|||||||||
|
Beküldve: 2009. dec. 15. 19:03
A fórumnak élek
![]()
Honnan Pomáz
Üzenetek: 826
Aktivitási szint: 25 HP : 124 / 620 ![]() |
Szép estét,
A 701-es van meg, a Vasúttörténeti Park tulajdona, üzemképes. |
||||||||||
|
|
||||||||||
|
#5 |
|||||||||
|
Beküldve: 2009. jan. 01. 04:19
Trainz fan vagyok
![]()
Honnan Zugló
Üzenetek: 63
Aktivitási szint: 6 HP : 0 / 145 ![]() |
Hát tényleg szomorú hogy bezárták Kecskemétet és Nyírvidéket.
Kecskeméten én is kint voltam. De a videóhoz van egy jó werkfilm úgyhogy azt belinkelem http://index.indavideo.hu/video/Bucsu_a_kecskemeti_kisvasuttol_werkfilm |
||||||||||
|
|
||||||||||
|
#6 |
|||||||||
|
Beküldve: 2009. jan. 01. 08:50
Festett Malaszt Alkotókör
![]()
Honnan Budafok
Üzenetek: 3117
Aktivitási szint: 43 HP : 426 / 1066 ![]() |
Jó hajnalt,
ma egyre többen vannak azok a bátor, magyar lelkű emberek, akik nem rejtik véka alá véleményüket, és a terror, az elnyomás ellenére (akármi legyen is az) kimondják a frankót, egyre bátrabban nevezik meg a felelősöket. Alig 20 évvel a felelősnek tekintett ideológiai rendszer bukása után. Annak idején, mondjuk 1987-ben még alig voltunk pár tízezren, akik ki mertünk menni az utcára. Persze, akkor még veszélyes volt ugatni, magyar ember pedig nem kockáztat. Filmbéli hőseink (síkhülye kis kölykök) 18 - 20 év múltán, beszélnek valamiről (kommunizmus???), amiről csak annak van - lehet - fogalma, aki átélte. Ez a (kissé megkésett) őszinteség és hihetetlen bátorság hátborzongatóan megugrasztja az adrenalint, a lebukás és megtorlás veszélye legalább olyan izgalmat vált ki, mint a 4 hónapos Cirmos idomítása egy napos májusi délelőtt. Nem tudom, miért van az az érzésem, hogy sehová se tartunk. Kár volt nekem 1987 - 91 között ugrálnom... Akkor volt egy illúziónk. Nem úgy lett, de legalább az alapok valósak voltak. Ma van egy illúziótok. Az se úgy lesz, mert ma már az alap is illúzió. A mai gondolkodás alapja, hogy a hiba küső elemekben keresendő, nem saját magunkban. (Lefordítva: én magam ugyan zseni lennék, de a többiek visszahúznak, nem hagynak kibontakozni). Ideje lenne magunk felé fordulni, és önvizsgálatot tartani. Mindenkire ráfér, magamra is. A bezárt vasutak nyissanak ki. A helyi közösségek vegyék meg, üzemeltessék, ápolják, alakítsanak ki utasbarát menetrendet, közlekedtessenek tiszta vonatokat, gondozzák az állomásokat. Nem fog a sült galamb magától a szánkba repülni. Na, de akkor vége lenne a szájhősködésnek. Ott már dolgozni kellene. A magyaroknak ajánlom Székelyföld meglátogatását, a helyi emberek megismerését. Két hét elég. Ott kevés a pofázás, de ég a munka a kezek alatt. Ott nem az ego létezik, hanem a közösség. Ott beszélnek egymással a szomszédok, együtt cselekszenek. Ott mindig is tudták, vagy ha egy-egy ember nem tudta volna, akkor a közben odavándorolt románoktól megtanulták (a román "hora" tánc alatt énekelt román dalból): "egyedül gyenge vagyok, ketten gyengék vagyunk, sokan erősek vagyunk". Kár itt minden szóért. Mi, idősebbek, akik - akármi is lett az eredmény - ténylegesen megcsináltuk a rendszerváltást, ma már a fiatal, zavaros fejekben mind liberálbolsevikok vagyunk, akármit is jelentsen ez (tényleg: mit jelent az a fogalom, hogy liberálbolsevik? A szó két eleme abszolút kizárja egymást - liberális = szabadságszerető; bolsevik = a proletárdiktatúra hirdetője). Pedig dehogyis vagyunk egyformák. A rendszerváltáskor szélsőjobboldalinak számító gondolkodás az, amit ma a tudatlan tömeg ballib gondolkodásnak képzel - és persze ezzel egybemos százezernyi, eltérően gondolkodó individuumot. A másik ember lekomcsizása megelőzi és kizárja a vita lehetőségét. Minek is vitatkozni, mikor úgyis igazunk van??? Garanciát persze erre nem adunk, legfeljebb lerúgjuk a fejedet. Hogy is mondta szegény Cseh Tamás? "Ha gondolkodni nehéz, jöhet az ítélkezés, az kééényelmeseeeebbb" Na, de majd most tavasszal! Varázsütésre. |
||||||||||
|
|
|
||||||||||
|
#7 |
|||||||||
|
Beküldve: 2009. jan. 01. 09:29
Csapattag
![]()
Honnan Győr
Üzenetek: 1648
Aktivitási szint: 34 HP : 166 / 832 ![]() |
Jó reggelt 2010-ben (is)!
Amit Sura az alább leírt, csaknem teljesen fedi a témával kapcsolatos véleményemet, különösen ami azt a rövid idézetet illeti. (Mid többektől lehet hallani az arra vonatkozó szándékot, a célja sejthető, de remélhetőleg nem lesz beteljesedő!) Mint oly sok helyen, e téma -mármint a kisvasutak vagy a szárnyvonalak- kapcsán is a gondolkodás hiánya vezetett a kényszermegoldáshoz. Nem nehéz logikailag végigkövetni, hogy a múlt század második felében kétségtelenül végrehajtott technikai fejlesztés, előbb az élőmunka iránti igény csökkentésével, ezzel munkahelyek megszűnésével, majd az utaskiszolgáló infrastruktúra -rohamos- romlásával járt. És mindeközben az egyéni fejlődés is a közösségi közlekedés ellen hatott. De lehetett volna ellene tenni, hogy ne ez legyen a végeredmény. Csak éppen nem akart rá áldozni senki, azok egyáltalán nem, akik a leghangosabban kritizálják a mostani szolgáltatói döntést. |
||||||||||
|
|
||||||||||
|
#8 |
|||||||||
|
Beküldve: 2009. jan. 01. 10:45
Örökös tag
![]()
Honnan 21.sz fővonal közeléből
Üzenetek: 4143
Aktivitási szint: 48 HP : 473 / 1183 ![]() |
Jóreggelt,
Van egy aprócska pici gond... Az "élvezeti cikkek" terén ugyebár bármennyit le lehet húzni egy polgárról,azért akkor is fizetni fog,ez tény. Az is tény,hogy ha pl a vonatjegyek árát akarják emelni,akkor az emeléssel arányosan csökken a fizető utasok száma és ez még akkor is így lenne,ha esetleg javulna a színvonal.(Bár szerintem nem vagyok egyedül azzal,hogy jócskán emelni kellene a színvonalon - és itt most nem a műanyag járművek beszerzésére gondolok,hanem a meglévők rendes takarítására - a nem műanyagokéra is! - normális menetrend kialakítására és annak betartására,megbízható,pontos,de nem túlzó utastájékoztatásra(hót fölösleges bemondani,hogy a vonat forgalmi okból áll egy jelző előtt) és egypicikét jobb hozzáállásra mindenkitől - bármiféle jegyáremelés nélkül.) Hogy miért hoztam fel az élvezeti cikkeket? Mert az egyéni közlekedés (autó) is ilyen... Van egy olyan sejtésem,hogy a mai - a héten a második - üzemanyag-áremelés hatására csak elenyésző számban lesznek olyanok,akik leteszik az autójukat. Főleg ott,ahol már szinte nincs is más választási lehetőségük és a MÁV vezér által kiadott legutóbbi - "véletlenül kiszivárgott" - utasítás szerint valószínűleg már soha nem is lesz... Bezzeg a vonatot,vagy más közösségi közlekedési eszközt hamarabb lecserélik az autóra. |
||||||||||
|
|
||||||||||
|
#9 |
|||||||||
|
Beküldve: 2009. jan. 01. 11:47
Festett Malaszt Alkotókör
![]()
Honnan Budafok
Üzenetek: 3117
Aktivitási szint: 43 HP : 426 / 1066 ![]() |
Jó napot,
két színvonalas hozzászólás! Ez már valami. Szerénytelen véleményem szerint a vasút is lehetne élvezeti cikk, de az irtózatosan sokba kerül. Ha valaki felül a RailJetre Bp és Győr között egy menetre, az meg fogja érteni miről beszélek. A kisvasutak barátai is megtekinthetik, milyen egy gondozott kisvasút, mondjuk a Mariazeller Bahn, vagy a tátrai villamosvasút meglátogatásakor. De ezek nem maguktól, nem varázsütésre létesültek... Arról ugatok, hogy TENNI kellene valamit, de ha cselekvésre kerül a sor, hazánk igaz magyarjai élen járnak - igaz, nem a cselekvésben. Hanem annak elmagyarázásában, miért LEHETETLEN valamit megcsinálni. Vagy miért rossz az, amit mások csinálnak (naná, hogy azért, mert ezek ELEVE hazudnak, ellentétben a ZEMBEREKKEL akik soha). Közben meg ez oda vezet, hogy lebénult az egész ország, mindenki a másikat lesi, és várja, hogy majd MÁS hozzákezd, és megcsinálja.A vasútreform is a politika áldozata lett. Kell reform, de a szakembereket nem kérdezik meg, vagy lehurrogják. Idejétmúlt (30-40 éves) szakmai nézetek uralkodnak (korlátlan kőolaj mellett minek kötöttpályás közlekedés? - lásd 1970-es évek eleje). Az állam által fenntartott hálózat legyen kisebb. az állami adóbeszedés helyett legyen helyi adóbeszedés, a befolyó összegből pedig a régiók költsenek a helyileg fontos vasúthálózatra is. Ez lenne a megoldás, de ezt valakinek a vasúti potentátok közül is támogatni kellene. Kár itt minden szóért. Annyi, mint hóviharban havat lapátolni... Üdv! |
||||||||||
|
|
|
||||||||||
|
#10 |
|||||||||
|
Beküldve: 2010. jan. 26. 18:04
Trainz fan vagyok
![]()
Honnan Zugló
Üzenetek: 63
Aktivitási szint: 6 HP : 0 / 145 ![]() |
Üdv
Egy ígéretesnek látszó videó a MÁV Kisvasutak végnapjairól (előzetes), aki még nem látta nézze meg. http://www.youtube.com/watch?v=l52NxpK9iMQ |
||||||||||
|
|
||||||||||
|
#11 |
|||||||||
|
Beküldve: 2010. márc. 13. 00:03
A fórumnak élek
![]()
Honnan Európa Kulturális Fővárosából
Üzenetek: 811
Aktivitási szint: 25 HP : 0 / 615 ![]() |
Ezt a cikket az IHO-n találtam:
http://iho.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2005:hidasemmibe&catid=2:kisvasut&Itemid=4 Nem is gondoltam volna, hogy kisvasúti viszonylatban, főleg Magyarországon ilyen komoly műtárgyak is születtek... Ráadásul a mai napig megvan. Ha nem az ország másik végében laknék, kimennék rommáfotózni... ![]() |
||||||||||
|
|
|
||||||||||
|
#12 |
|||||||||
|
Beküldve: 2010. márc. 13. 01:10
A fórumnak élek
![]()
Honnan Bp.
Üzenetek: 870
Aktivitási szint: 26 HP : 126 / 634 ![]() |
Szia Gochneger!
Én sem tudtam. Nagy kár érte... ![]() |
||||||||||
|
|
||||||||||
Ugrás az elejére Előző téma Következő téma |
|

Beállítások
Téma nyomtatása
Szálra bontott
Újabb felül
gochenger
Weboldal

Bezzeg a vonatot,vagy más közösségi közlekedési eszközt hamarabb lecserélik az autóra.
Hanem annak elmagyarázásában, miért LEHETETLEN valamit megcsinálni. Vagy miért rossz az, amit mások csinálnak (naná, hogy azért, mert 

Nem tudsz új témát nyitni.
Megnézheted ezt a témát.